середа, 25 березня 2015 р.

Прогулянка на ГПД


Прогулянки та їх види в режимі групи продовженого дня (ГПД)

Орієнтовні бесіди на прогулянках:

Тема: «Етичні норми спілкування» бесіди: «Ввічливо-неввічливо», «Хто охайний, той приємний».
Тема: «Основи етикету» бесіди: « Хочу, не хочу і треба», «Правила для всіх».
Тема: «Норми відносин з оточуючими» бесіди: « Від чого залежить настрій», «Емоції і здоров'я».

Бесіда на тему: «Правила поведінки на природі».

Коротка формулювання правил поведінки на природі:
1. Не можна ламати гілки дерев і кущів.
2. Не марнуй кору дерев.
3. Не рви квіти на лузі. Нехай красиві рослини і квіти залишаються в природі.
4. Їстівні ягоди збирай так, щоб не пошкоджувати гілочок.
5. Не збивай гриби, навіть неїстівні. Пам'ятай, що гриби дуже потрібні в природі.
6. Не розоряй пташині гнізда.
7. Не шуми в лісі і в парку.

На закінчення ще раз про етапи проведення прогулянки.

- Підготовку до прогулянки починати з аналізу проведених раніше прогулянок, з тим, щоб намічена прогулянка не схожа на попередню.
- Визначити мету і вид прогулянки, намітити маршрут. Якщо маршрут не знайомий, уважно вивчити його, щоб уникнути будь-яких несподіванок.
- Знаючи сили і вікові можливості дітей, встановити час прогулянки, відстань, місця тимчасового відпочинку, об'єкти спостереження. В розрахунок брати пору року, погоду, особливості місцевості.
- Намітити види діяльності дітей, визначити, які риси особистості, характеру, поведінки будуть формуватися, і коригуватися, які погляди і думки будуть передані дітям під час прогулянки.
Прогулянку потрібно починати з повідомлення по техніці безпеки, якщо є необхідність, дати доручення окремим вихованцям, розподілити обов'язки. Потім спостерігаємо за одяганням і організованим виходом зі школи, нагадати групі про правила поведінки на вулиці і повідомити маршрут.


Призначивши з числа дітей направляючих і замикаючих, вибрати місце серед дітей з таким розрахунком, щоб було зручно спостерігати за ними, і в будь-який момент можна було б призупинити рух.
При русі по маршруту проводити індивідуальні або групові бесіди з дітьми. Робити зупинки для того, щоб звернути увагу групи на той чи інший об'єкт. Якщо потрібно відповісти на питання дітей, так само робити періодичні зупинки.
Спілкування з усіма дітьми обов'язково з усіх питань. Будь-яке питання вихованця вимагає відповіді, кожне слово - уваги. Раз відмахнувся, інший раз не відповів, а потім вже і не підійдуть, не захочуть поділитися.
Після закінчення прогулянки провести перевірку складу групи, підвести підсумок прогулянки і дозволити увійти в будівлю школи. При цьому стежити за порядком в роздягальні і за тим, щоб діти не входили в приміщення в брудній або покритою снігом взуття.
При плануванні враховувати, що прогулянки проводяться регулярно. Тому вони повинні бути різноманітні, використовувати різні види, вносити елементи новизни.
Під час прогулянок проходить розвиток емоційно-вольової сфери (через гру), розвивається уява з переходом у дію розвитку розумової діяльності, пізнання окремих предметів через трудові навички (складання буклетів лікарських рослин, збирання листя) і т.д.
Робота спрямована на оздоровчі заходи, на стосунки між дітьми, на розвиток і корекцію поведінки. Необхідно розвивати довірчі відносини друг до друга й дорослим. Розвивати соціально-побутову сферу життя дітей (сходити в магазин, в поліклініку, на пошту, в банк). Просторові зв'язки, орієнтування на місцевості (переходити дорогу, площу).
Використовуючи хорошу погоду, потрібно проводити профілактичні заходи з навчання здорового способу життя. Чим більше діти на повітрі, тим більше рухаються, катаються на гойдалці, бігають, грають у рухливі ігри, тим більше розвивається опорно-руховий апарат, а це, в свою чергу, дає помітний стрибок у розвитку інтелекту у дітей, сприяє соціальній адаптації дітей з ОВЗ в суспільстві.

Список літератури

1. Виховання і навчання дітей в допоміжній школі. - М: Просвітництво, 1994
2. Ігри та розваги в групах продовженого дня. Р. П. Богданов. - М: Просвітництво, 1985
3. Подовжений день у школі. - М: Просвітництво, 1984
4. Газман О. С. Проблема формування особистості школяра в грі. Педагогіка і психологія гри. - Новосибірськ, 1985
5. А. А. Городників. Навчально-виховна робота в ГПД.
6. Д. І. Латышина. Методика позакласної роботи в школі
7. Л.Б.Гуревич. Робота вихователя ГПД.
8. Р.А.Садовничая. Зміст, організація та методика проведення прогулянки
Підготовка до прогулянки

Фото з прогулянок










Немає коментарів:

Дописати коментар